Nieuwe wet voor partijverbod

Afgelopen week een slecht doordacht plan van D66 en vooral een politieke stunt. D66 wil een verbod op een partij mogelijk maken via uitbreiding van een bestaand wetsartikel dat al bij motorclubs kan worden toegepast. Experts betwijfelen of dit verstandig is en vinden dat politieke partijen een aparte wet verdienen.

Het woord ‘partijverbod’ is niet langer taboe in de Haagse discussie over hoe om te gaan met anti-democratische uitspraken van Forum voor Democratie. Regeringspartij D66 opperde woensdag om het Burgerlijk Wetboek op korte termijn zo aan te passen dat politieke partijen makkelijker kunnen worden verboden. De partij pleit niet expliciet voor een verbod op FVD, maar wil wel dat justitie daar serieus naar kan kijken. Deskundigen zien ook de noodzaak van een goede wettelijke regeling, maar waarschuwen voor „paniekvoetbal” na enkele incidenten rond FVD. „Als je iets wat een goede algemene discussie moet zijn nu toespitst op één partij, krijgt FVD het grootste cadeau denkbaar”, zegt rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema.

Lees verder bij NRC.

Onze rechtsorde gaat op een nogal nonchalante manier om met politieke partijen. Hoe kunnen we onze democratie dan verdedigen tegen partijen die de democratische rechtsstaat ondermijnen?