De kandidaten van BBB

Veel boeren, een tandarts en een kamelenmelker. Eenderde vrouw, allemaal wit. Ex VVD of CDA. Een onderzoek van Pim van den Dool voor het NRC.

De BoerBurgerBeweging kan na de Provinciale Statenverkiezingen van maart een factor van belang worden. Wat zeggen de kandidatenlijsten voor de Provinciale Staten over de partij?

Lees het volledige artikel op nrc.nl

Meer dan 300 kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn gekozen op een vergadering van de BoerBurgerBeweging. De partij doet voor het eerst mee in de provincies, en de ambitie is groot.

“We willen niet alleen de grootste worden in Gelderland, maar ook in de Eerste Kamer”, zei bijvoorbeeld de Gelderse lijsttrekker Rick Loeters. Na de provinciale verkiezingen stellen de gekozen Statenleden de Eerste Kamer samen. Als BBB groot wordt in de senaat, dan kan de partij daar substantiële invloed uitoefenen, bijvoorbeeld op het stikstofbeleid.

De uitwerking daarvan is belangrijk voor de achterban, die zich voor een groot deel op het platteland bevindt. “Een boer moet kunnen boeren en een visser moet kunnen vissen”, zei lijsttrekker Anja Keuter uit Flevoland. “Als we zo doorgaan verdwijnt dat, daarom willen we de grootste worden.”

Voor BBB is stikstof vooral een juridisch probleem, gecreëerd door de overheid. “Er is een stikstofprobleem ja”, aldus Loeters. “Voor de wet.” Volgens de lijsttrekker uit Gelderland, een provincie waar het probleem nijpend is, moet er zolang de huidige stikstofregels er nog zijn worden gekeken naar innovatie om uitstoot terug te dringen. “Er zijn zo veel oplossingen, maar de politiek heeft een dogma: de dieren moeten weg.”