Extra geld is niet genoeg

Een financiële prikkel is niet genoeg om mensen in de bijstand naar betaald werk te helpen. Een pilot waarin bijstandsgerechtigden een financieel extraatje krijgen als ze werken naast hun uitkering, heeft in Tilburg niet de gewenste resultaten opgeleverd, en wordt daarom stopgezet. De uitkomsten verbazen wethouder Esmah Lahlah niet. ‘De financiële prikkel neemt misschien één van de drempels weg, maar mensen in de bijstand ervaren vaak meerdere drempels om aan het werk te gaan.’ Lees het hele artikel hier.

Drempels

De wethouder ziet dat de stap richting werk vaak gepaard gaat met financiële onzekerheid, omdat mensen niet precies weten wat de gevolgen voor hun inkomen zijn. De stap naar werk kan immers nadelig uitvallen door het verliezen van het recht op toeslagen of andere vormen van inkomensondersteuning. De bijverdienpremie kan die armoedeval verlichten, maar dat is vaak niet genoeg, zegt Lahlah. ‘Er zijn nog allerlei andere drempels. Soms zijn mensen gewoon nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. Of ze hebben bijvoorbeeld moeite om dingen in de thuissituatie te organiseren.’

Experimenten

In andere gemeenten heeft de bijverdienpremie wél een stimulerend effect gehad op het aantal bijstandsgerechtigden met betaald werk. In onder andere AmsterdamWageningenGroningen en Utrecht zijn positieve resultaten gevonden. In Den Bosch vielen de resultaten echter, net als in Tilburg, tegen.

Wethouder wilde weten hoe het was om op bijstandsniveau te leven

De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah leefde een maand lang op bijstandsniveau om te ervaren hoe dat is en dat viel haar niet mee. “Vooral het continu bezig zijn met keuzes maken die je niet hebt, was ontzettend pittig en moeilijk.”