Zetelroof

Als je zomaar uit de gemeenteraad gegooid kan worden, is de democratie pas echt in gevaar.

Eerder deze week heb ik mijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Hiermee kwam ook direct een einde aan mijn lidmaatschap van de lokale fractie in de Heemsteedse gemeenteraad. Ben je een zetelrover als je wel blijft zitten in de gemeenteraad?

Mijn antwoord is duidelijk: Nee. Op dit moment stelt de Kieswet dat de zetel van de persoon is en niet van een partij. Leden worden op persoonlijke titel benoemd in de gemeenteraad. Om deze reden bestaat de term zetelroof officieel niet. Onze democratie kent het verbod van last en dat impliceert dat als het erom spant alleen de gekozen volksvertegenwoordiger kan beschikken over zijn of haar zetel. De redenering dat alleen zij die met voorkeurstemmen vrij kunnen beschikken over de zetel snijdt geen hout. Immers zijn de stemmen op de nummer 1 van een lijst ook altijd stemmen voor de hele lijst. 

Als je zomaar uit de raad gegooid kan worden, is de democratie pas echt in gevaar. Dan durft straks niemand meer zijn mond open te doen en gaat niemand meer een echte discussie aan. ‘Zetelroof’ geeft veel ongemak en het is bijna nooit een fraai gezicht.
Jort Kelder spreekt in de Jortcast met historicus dr. Geerten Waling over politiek, zetelroof en partijversplintering.